21.8.2017

Skolan har börjat och det känns som en ny start! Just den här tiden i augusti känner jag mig alltid redo för nya utmaningar. Helst ska kalendern också starta i augusti, en så kallad skolkalender, men en sådan har jag tyvärr inte. Hela mitt år kunde gott få starta i augusti, inte i januari. Åkrarnas doft av mognande spannmål, morgondimman och flyttfåglarna. Solen som ännu värmer, mörka kvällar med syrsornas spel. Bären som det ännu finns av i blåbärsbuskar och hallonsnår. Lingonen som är på väg, svampen som sticker upp hattarna. Det här är en bra tid för nya utmaningar!

11.7.2016
Det har varit ett händelserikt år så här långt och först i juli har det börjat lugna ner sig. Jag jobbar med olika uppdrag och projekt, främst hemifrån. Av bekvämlighetsskäl sitter jag helst på min vanliga plats med två bildskärmar. Men visst är det bra med omväxling också. En solig dag kan det bli terrassen med datorn i famnen eller stranden, om jag har arbete på papper. Till stranden vill jag helst inte ta med mig datorn. Ibland träffar jag mina uppdragsgivare eller olika samarbetspartner. Då kan det bli ett besök i Ekenäs, Karis, Helsingfors eller Åbo. Att röra sig i de större städerna för med sig en känsla av anonymitet som man inte känner på samma sätt på de mindre orterna.

Måndag 31.8

Började dagen med webbarbete (Ingå kommuns webbsidor) och lite marknadsföring i form av att uppdatera Idelhöjds Facebook-sida. Därefter sedvanlig e-postkommunikation till höger och vänster. Jag måste också ta tag i mitt mobilabonnemang som inte fungerar som det ska. Sedan jag köpte ny telefon med nano-simkort för ett par veckor sedan så tappar telefonen kontakten till operatören allt emellanåt, när som helst och var som helst. Det är ju minst sagt irriterande. Har nu tryckt in nano-simkortet ännu längre in i den minimala glipan där det ska sitta i telefonen. Hade tänkt ta ut det och sätta in det på nytt, men hur i fridens namn är det tänkt att man ska få grepp om kortet? Det är så litet och ynkligt att jag är rädd att skada det. Så nu knuffade jag alltså bara in det, med en tandpetare som hjälpmedel. Få se om det fungerar bättre nu. I vilket fall som helst kommer det nu att vara ännu svårare att få ut det därifrån den dag det behövs.

25.9.2015

Det här är sannerligen ingen ny fråga och svaren på den är många. Som översättare funderar jag på detta, om inte dagligen, så åtminstone ofta. När jag översätter strävar jag alltid efter noggrannhet och att slutprodukten ska vara äkta svenska. Jag har skrivit ihop några punkter som jag tycker är centrala i jobbet som översättare.

1)      Slutprodukten får inte låta som en översättning. Jag översätter från finska till svenska. De flesta har säkert någon gång hakat upp sig på någonting i en svensk text utan att kunna sätta fingret på vad som är fel. Det kan finnas grammatikaliskt korrekta meningar som ändå inte låter bra. Ibland – och mer så nu när jag jobbar i branschen – känner jag igen en formulering som är ”svenska på finska”, dvs. alldeles för direktöversatt. I finlandssvenskt talspråk finns många sådana formuleringar som är influerade av finskan. I skriven text ska sådana dock undvikas. Ett klassiskt exempel är ”Finland vann Sverige” i t.ex. ishockeysammanhang. Detta kommer från finskans ”Suomi voitti Ruotsin”, men det korrekta skulle vara ”Finland vann över Sverige” eller ”Finland besegrade Sverige”. Vi har ju inte vunnit ett krig och erövrat hela landet!

Företagsdagbok

Just nu har jag en lite lugnare period så jag beslöt mig för att skriva ihop en kort företagsdagbok med anteckningar om hur livet som egenföretagare ser ut.

Torsdag 27.8
Efter frukost körde jag yngsta dottern till dagis, återvände hem och gick ut på en kort länk. Det är skönt att kunna börja arbetsdagen med lite motion! Efter duschen tog jag hand om e-posten, bl.a. en fråga kring Västnyländsk årsbok och respons på Ingå kommuns webbsidor. Jag skickade också iväg ett par frågor om en text som jag översätter och ett par tekniska frågor om kommunens webbsidor. Därefter översättning fram till lunch.
Under eftermiddagen uträttade jag ett ärende i Karis och passade på att plocka upp äldsta dottern från skolan på vägen hem, så slapp hon en lång skolskjutsrunda.